Share |

CSV- Terveys

ÄLÄ OSTA PENTUA TERVEYSTUTKIMATTOMISTA VANHEMMISTA!

Ceskoslovensky vlciakilla on suuri mahdollisuus sairastua Degeneratiiviseen  Myelopatiaan (DM) ÄLÄ Osta Tutkimattomien vanhempien jälkeläistä!

Luotettava ja vastuuntuntoinen kasvattaja tutkituttaa jalostuskoiransa myös virallisessa lonkka- ja kyynärkuvauksessa.

Tänä päivänä kaikki jalostukseen käytettävät koirat voidaan tutkia jo ennen astutusta ja minimoida sairaiden pentujen myyntiä.

VIRALLISET TERVEYSTULOKSET LÖYTYVÄT TÄÄLTÄ KOIRA.NET

 

Ceskoslovensky vlciak on suhteellisen terve rotu. Tämän hetkisiä huolenaiheita terveydessä ovat Dwarfism eli kääpiökasvuisuus ja Degeneratiivinen Myelopatia.

Myös lonkkavika, kyynärvika ja silmäsairaudet ovat huolenaiheena. Luonnevikoja pois sulkematta.

               Tässä n. 6kk vanha ceskoslovensky vlcak uros joka on Dwarfism sairas 

1016799_599507313406005_1735399315_n2.jpg

1234393_10201974600235799_938578849_n.jpg

Norm. 6kk ikäinen urospentu

           Sairauteen on olemassa geenitesti jolloin kahta kantajaa ei tule laittaa yhteen. 

  • "Hypofyysinen kääpiökasvu"on tuloksena synnynnäisestä kasvuhormonin puutteesta, jonka syynä on aivolisäkkeen virheellinen kehitys. Sairastuneiden koirien ruumiinavauksessa aivolisäkkeestä on löytynyt kystia. Hypofyysistä kääpiökasvua tavataan varsinkin saksanpaimenkoirilla, joilla vian katsotaan periytyvän autosomisen, resessiivisen kaavan mukaan. Vian uskotaan syntyneen saksanpaimenkoirille geenimutaation seurauksena 1940-luvulla tai sitä ennen Saksassa. Myös muiden hormonien kuin kasvuhormonin tuotanto voi olla huono aivolisäkkeen vajaatoiminnan vuoksi. Siksi näiden koirien kilpirauhasen ja lisämunuaisten toimintaa on myös tarkkailtava.

Hypofyysiset kääpiöt eivät siis kasva normaalisti, vaan pysyvät kooltaan ja ulkomuodoltaan samanlaisina aika varhaisesta pentuiästä lähtien. Niillä säilyy myös villava pentuturkki, eikä uutta turkkia muodostu. Kun pentuturkki on käytetty loppuun, se putoaa vähitellen pois, ja iho jää paljaaksi suurimmassa osassa ruumista, lukuunottamatta ehkä päätä ja raajoja. Sairautta on yritetty hoitaa kasvuhormoneilla vaihtelevin tuloksin. Nämä koirat eivät elä yleensä kovin vanhoiksi."

Autosominen geeni = muussa kuin sukupuolikromosomissa sijaitseva geeni (ei ole sukupuoleen kytkeytynyt ominaisuus)

Resessiivinen = väistyvä: jotta resessiivisesti periytyvä ominaisuus näkyisi koirassa, on koira saanut geenin molemmilta vanhemmiltaan (jotka ovat olleet ko. ominaisuuden kantajia). Tilastollisesti tällaisessa pentueessa on 25% sairaita, 50% ominaisuuden (oireettomia) kantajia ja 25% terveitä (ei ko. ominaisuutta geeneissä) Tähän sairauteen on olemassa geenitesti! 

 

  • Degeneratiivinen Myelopatia

Kyseessä on etenevä selkäytimen rappeutumasairaus, joka alkaa yleensä keskiselän alueelta.

Sairautta esiintyy eniten suurilla koiraroduilla, ennen kaikkea saksanpaimenkoirilla, Valkoisillapaimenkoirilla kuin myös ceskoslovensky vlciak rodulla.

Aiheuttaja on tuntematon. (geenivirhe)

Oireet kehittyvät viidennen ikävuoden jälkeen ja alkavat yleensä takajalkojen etenevänä liikehäiriönä. Tauti johtaa vähitellen pahenevaan halvaantumiseen. Oireet siirtyvät taudin edetessä myös etujalkoihin.

Tyypilisesti tautiin ei liity kipuoiretta. Parantavaa hoitoa ei ole. Oireita voi lievittää lääkehoidolla taudin alkuvaiheessa, mutta pidemmän aikavälin ennuste on huono. Sairauteen on olemassa geenitesti. (jalostuskoirat tulisi testata)

Jo testatuista koirista löytyy tietoa täältä.  http://www.wolfdog-healthinfo.org/

Harvinaisempia sairauksia.

Hieman harvinaisempia sairauksia...

V.2011 yksi osteogenesis imperfecta-pentue on syntynyt.  

  • Spondyloosi

Spondyloosilla tarkoitetaan selkänikamien välistä silloitusta, joka johtaa rangan jäykistymiseen ja nikamavälien ahtautumiseen. Spondyloosi voi olla seurausta useista selkärangan sairauksista.

Taustalla voi olla nikamien välinen ylilikkuvuus, instabiliteetti, nikamien epätäydellinen kehittyminen ja tulehdukset. Itsenäisenä sairautena esiintyessään käytetään nimitystä spondylosis deformans. Tälle sairaudelle ovat tyypillisiä nikaman alapuolelle ja sivulle kehittyvät luupiikit.

Tauti voi olla täysin oireeton huolimatta laajoista röntgenkuvauksessa havaittavista muutoksista. Joskus luupiikit ahtauttavat juurikanavia aiheuttaen kipua ja halvausoireita. Leikkaushoito voi olla ainoa mahdollinen näissä tapauksissa. Selkäydinkanavan ahtautuminen on harvinaista.

 

Epilepsia:

Suomessakin on tavattu epilepsiaa sairastavia yksilöitä.

 

Haimanvajaatoiminta: Ainakin yksi koira on sairastunut ko.sairauteen.

Cushingin oireyhtymä: Joitan yksilöitä tiedetään olleen.


Lonkkatulokset ja niiden yhdistely jalostuksessa:

 

Slovakiassa Jalostukseen käytettävien koirien tulee olla lonkkakuvattu. Jalostukseen saa käyttää vain yhdistelmiä 

A/A

A/B

B/B 

Jalostukseen käytettävien koirien tulee olla jalostustarkastettu P1, P3 tai P5 hyväksytysti ja niillä tulee olla koetulos..vähintään SVP1 (40km) ennen astutusta.

P14 ei jalostukseen (arka, agresiivinen, liian massava, heikko tai epätyypillinen)

Kyynäriä kuvataan se ei ole pakollista, mutta suotavaa.

Toisen vanhemman tulee olla DM vapaa.(suositus)

Tsekissä Jalostukseen käytettävien koirien tulee olla lonkkakuvattu. Jalostukseen saa käyttää vain yhdistelmiä 

A-A

A-B

A-C

Koirien tulee olla läpäissyt myöskin jalostustarkastus P1, P3 tai P5 arvosanoin ennen astutusta.

Koirat jaotellaan eri jalostusluokkin I , II, III

P14 ei jalostukseen (arka, aggresiivinen, liian massava, heikko tai epätyypillinen)

Kyynäriä kuvataan mutta se ei ole pakollista.

Toisen vanhemman tulee olla DM vapaa.(suositus)