Share |

Myytinmurtajat-

Olettamuksiin ja huhuihin täsmätietoa. Ceskoslovensky vlcak ja Saarloos wolfhond eroavat huomattavasti toisistaan mutta, niillä on myös tiettyjä 
yhdistäviä tekijötä.

Onko CSV vaarallinen? Ilman omistajan riittävää tietoa ja taitoa, koira kuin koira voi olla vaarallinen ympäristölleen. Siksi en ko.rotua aloittelijoille suosittele. Vain vastuuntunnoton kasvattaja luovuttaa tälläisen koiran osaamattomiin käsiin. CSV.tä ei tule hankkia ilman riittävää tietoa ja taitoa tai pelkän kauniin ulkomuodon vuoksi.

Mitä rotua CSV muistuttaa? Ei mitään. Ulkonäöllisesti lähinnä sitä on saarloos wolfhond.

Kenelle CSV sopii? Henkilö joka omaa erittäin hyvän koirien käsittelytaidon ja jolla on koiralle sopivat elinolosuhteet ja ennen kaikkea riittävästi aikaa, taitoa ja intoa.

Tulee kuitenkin muistaa ettei Ceskoslovensky vlcakia tule hankkia pelkän kauniin ulkomuodon takia!

Miten CSV eroaa Saarloos wolfhondista?Kokenut koirasilmä erottaa nämä rodut toisistaan jo pelkästä ulkonäöstä.Niiden rakenne ja luonne on erilaisia ja kuulukin olla, onhan ne kehitetty eri aikaa ja eri paikassa ja täysin eri lähtökohdista.

Onko CSV muita koirarotuja terveempi? Ei. CSV.llä on samoja perinnöllisiä sairauksia kuin muillakin koiraroduilla. Varmista koiraa hankkiessasi vanhempien viralliset luustotutkimukset ja DM tulokset.

Onko CSV koirasusi? Ei. Se on FCI.n hyväksymä koirarotu jolla on omat rotumääritelmä ja jalostustavoitteet.

Miten CSV eroaa koirasudesta? Ns. koirasudella ei ole rotumääritelmää eikä jalostuskriteereitä. Koirasusi voi olla vaikkapa ajokoiran ja suden risteytys tai monesti markkinoilla olevilla “koirasusilla” ei perimässään ole sutta laisinkaan. Mikään taho Suomessa tai maailmassa ei valvo näiden (koirasusien) “jalostusta”.

Voiko CSV.tä kouluttaa? Voi ja jokaisen koiran tuleekin saada ainakin peruskoulutus.

Voiko CSV:n kanssa harrastaa?Toki ja usein kysyttään mihin lajeihin se sopii. Koiraharrastuslajeja on monia ja jokainen päättäköön itse mitä koiransa kanssa haluaa harrastaa. CSV löytyy terapiakoirina. Niiden kanssa voi harrastaa jälkeä, Tokoa tai vaikka erikoisjälkeä. Kuitenkaan suoranaiseksi suojelukoiraksi en ko. rotua suosittele. Siihen kuningaslajiin suosittelen harkitsemaan perinteisempiä rotuja kuten saksanpaimenkoira tai belgiapaimenkoira.

Monissa maissa Ceskoslovenskyjä näkee kisakentillä mm. IPOssa 

Ceskoslovensky vlcak kuuluu FCI.n viralliselle käyttökoiralistalle ja muissa FCI.n alaisissa maissa se saa osallistua palveluskoirakokeisiin. Kilpailuoikeudet Suomessa palautettiin rodulle 1.1.2009.

Nämä rodut maksavat hyvän ravihevosen hinnan? Koiran ostohinta on hyvin pieni osatekijä koiraa hankittaessa. Koira kuluttaa vuosittain paljonkin rahaa. Vakuutukset, eläinlääkäri, lääkkeet ja jo päivittäiset ruoat ovat nykypäivänä kalliita. Näiden koirien ostohinta ei ole sen kalliimpi kuin muidenkaan rotukoirien.

Uhkaavatko CSV maamme susikantaa? Ei. Sen enempää kuin vaikkapa suomenajokoira tai mikä tahansa muu rotu. Koirani ovat polveutumismääritetty ja niiden dna on virallisessa tietokannassa. Suden ja koiran risteyttäminen luonnossa on todella vaikeaa.

"Uusia risteytyksiä on tehty ulkomailla ja osa kasvattajista ovat sekaantuneet näihin risteytyksiin."

Myös näiden kahden rodun risteytyksiä kaupataan aika ajoin.

Minulla on vain rekisteröityjä ja taustoiltaan tunnettuja koiria ja en ole sekaantunut ko.risteytyksiin.

CSV.n kasvattaminen olisi rahallisesti kannattavaa? Ikävä kyllä jo pelkän keskitasoa paremman jalostusmateriaalin hankkiminen on äärettömän kallista, hidasta ja aikaa vievää. Ennakkovarauksista huolimatta jokaisen pentueen myyminen on hidasta. Hyvien, sopivien kotien löytäminen Ei todellakaan ole itsestäänselvyys.

Voiko CSV asua rivi-tai kerrostalossa? Suoranaiseksi kerrostaloasujaksi en rotua suosittele. On myös yksilöitä jotka asustavat kerros ja rivitaloissa ilman ongelmia. Mutta tulee muistaa että, laajan ilmaisuskaalan omaava koira ei ääntelyllään ilahduta seinänaapuriasi.

Jokaisessa maassa jossa CSV.a on,löytyy koiria jotka asuvat kerros- tai rivitalossa. Myös Suomalaisten kasvattajien kasvatteja asuu kerrostalossa.

CSV tulee ottaa pienenä pentuna?

Riippuen pennun alkukasvatuksesta kasvattajan luona, myöhemmälläkin iällä pentu kotiutuu ja tottuu perheen arkirutiineihin.

Mikäli pennut pidetään ja kasvatetaan perheen keskellä myös mahdollinen myöhemmällä iällä kotiutuminen on helpompaa.

Kun taas jos koira on pennusta asti elänyt eristyksissä tai jopa ulkona, en tälläistä koiraa suosittele ottamaan.

Tuleeko CSV toimeen muiden koirien kanssa? Kyllä ja ei.Tähän ei ole suoraa vastausta.Yleisesti ottaen CSV on laumasosiaalinen koira joskin sen laumakäyttäytyminen on radikaalimpaa ja näkyvampää.

Onko Suomen CSV-kanta on suppeampi kun muissa maissa?

Koirani ovat hankittu tarkoin ja pää-asiallisesti silmällä pitäen mahdollisimman laajaa geenipoolia. Kaikki koirat eivät ole jalostuskoiria sen tietää jokainen joka edes haaveilee kasvattavansa koiria. Jokainen jalostukseen käytettävä koira tulee olla keskitasoa korkeampilaatuinen sen luonne niin kuin ulkonäkö tulee olla rotutyypillinen ja erinomainen.

Siltikään kaikkia koiria ei ole käytetty syystä tai toisesta jalostukseen koska päämääränämme on korkea taso, ei koirien lukumäärä.

Näin ollen pyrin välttämään samoja yhdistelmiä ja käyttämään mahdollisimman laajakirjoisesti rotuni geenipoolia.

Mikäli yhdistelmä uusitaan on sille todella painava syy.

Kuinka paljon CSV.ssä on sutta? Muutama sananen paljon puhutuista prosenteista.

CSV.tä ei hankita sen susiprosenttien vuoksi. Riippuen sukulinjoista ja siitä kuinka monennessa polvessa ensimmäiset ja viimeiset risteytykset ovat.

Varoitan kuitenkin: useissa maissa on tulluut esiin ceskoslovensky vlcak pentueita joiden sukutaulut ja vanhemmat eivät vastaa todellisuutta. (koirilla on käyttäytymishäiriöitä)

Voiko CSV.n pestä? Voi ja sitä pitääkin pestä.

Moni on kysynyt syytä miksei susikoiraa saa pestä ja sellaista syytä ei olekaan.

Jos koira on likainen se tulee pestä miedolla shampoolla.

HUOM!

Tietoa rodusta Saarloos Wolfhond saat: Rodun kasvattajilta ja harrastajilta.