Chodský pes - tsekinpaimenkoira - Bohemian Shepherd

Anthea Amans Kynos

Chodský pes on pieni, ketterä ja iloinen paimenkoira jota on helppo kouluttaa ja ohjata.Se on mitä mainioin harrastuskaveri ja perheenjäsen.
Rotu sopii mainiosti lajii kuin lajiin. Rotu on vahvistettu PKU.ssa ja 1.1.2013  sillä on näyttely ja koe-oikeus useissa maissa.
Rotu on jo hyväksytty mm.Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Liettuassa, Puolassa, Slovakiassa ja Tsekeissä.
Anthea Amans Kynos on Suomen ensimmäinen Chodsky pes. Thea on hyväksytty jalostukseen rodun kotimaassa Tsekissä (ERI) ja se on palkittu myös erikoisnäyttelyssä ERI1 luokkavoitto.


Mistä kaikki sai Suomessa alkunsa? Yhdellä useista Tsekin matkallani kohtasin pienen iloisen paimenkoiran Prahan näyttelyssä vuosi oli 2007. Koira oli tasapainoinen, sosiaalinen ja iloinen. Kielimuurin takia en kummemmin koirasta kysellyt. Olin myyty. 

Hetken päästä näin saman näköisen koiran joka muistutti tuota ensimmäistä mutta, narun toisessa päässä oli ihan eri henkilö ja omistajallakin kilpailunumero. Luetteloa selatessani löysin lisätietoa ja nokka kohti Chodsky pes kehää oli laitettava. 

Suomeen palattuani selailin nettiä ja yritin useita yhteydenottoja eri kasvattajiin ja harrastajiin. Kertokaa lisää tästä tähtisilmästä jolla on kaunis ulkomuoto ja luonne aivan ihastuttava.  
Kuin ihmeen kaupalla Saksasta yksi harrastaja otti minuun yhteyttä ja lähetti rodun esitteen joka on minulla vieläkin tallella.
2v. rodun ensitapaamisesta sain mailin Tsekistä, kasvattajalta tai pareminkin hänen ystävältään. Kasvattaja ei ollut englanninkielentaitoinen mutta se ei haitannut.


Näin meille muutti Thea, rotunsa lippulaiva. Suuri kiitos Romana! Kaikki se aika, raha ja ne kilometrit autolla ja lentomatkat ovat kannattaneet. v.2011 Thea ja Renesmen kanssa suuntasimme rodun erikoisnäyttelyyn ja jalostustarkastukseen Tsekkiin. Molemmat koirat palkittiin V (erinomainen) Thea ollen luokkansa ylivoimainen voittaja V1 ja Renesme Junioreiden V3. 

Seuraavana päivänä oli Thean jalostustarkastus (sisältäen luonne ja ulkomuoto-osuudet) Thea suoriutui testistä helposti.

Mahtavien tulosten jälkeen pääsimme anomaan astutuslupaa Suomessa. Suomen ensimmäinen Chodsky pes pentue syntyi v.2012 ja minulla oli suuri ilo elää pentujen kanssa tuo aika.Ko. pentue rekisteröitiin CMKU rekisteriin koska Suomessa rotu ei ollut hyväksytty.

Kasvattajakin on opiskellut englantia ja olemme yhteydessä lähes päivittäin.

Rodun suurimmat haasteet ovat korkea sukusiitosprosentti,kivespuutokset, lonkkaterveys ja epätyypilliset koirat.

Kiitos Tsekin Chodsky pes yhdistys, Kasvattajat, Tuomarit ja Harrastajat niistä opeista ja valtavasta tiedosta joita olette antaneet.
Satu, Thea, Rene and rest of my Chodsky pes team